Κάθε χρόνο, η Πρωτομαγιά εορτάζεται σε όλο τον κόσμο σαν μία διεθνής ημέρα αλληλεγγύης της εργατικής τάξης.
Στα πλαίσια του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς, εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από την Αφρική ως την Ασία, από τη Νότια έως τη Βόρεια Αμερική και σε όλη την Ευρώπη. Αυτές οι εκδηλώσεις, διοργανώνονται σε κάποια κράτη από εμπορικά σωματεία, σε άλλα από επαναστατικά κόμματα ή κυβερνήσεις, ωστόσο όλες γιορτάζουν τον αγώνα της διεθνούς εργατικής τάξης.
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε επισήμως σαν Διεθνής Ημέρα των Εργατών σε μία συνεδρίαση του διεθνούς Μαρξιστικού Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, που διεξήχθη στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1989. Στόχος του ήταν η καθιέρωση του οκταώρου εργασίας για όλους τους εργαζομένους.
1η Μάιου 1886
Την 1η Μαΐου του 1886 περίπου 500.000 εργαζόμενοι ανέλαβαν δράση. Διαδηλώσεις και απεργίες εκδηλώθηκαν σε μεγάλες πόλεις σε όλη την χώρα την επικράτεια των ΗΠΑ, καθώς και σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις.Δέκα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην Union Square της Νέας Υόρκης. Έντεκα χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ντιτρόιτ. Περίπου 20.000 διαδήλωσαν στη Βαλτιμόρη, μαζί με χιλιάδες ακόμα στο Μιλγουόκι. Στη Λούισβιλ, 6.000 έγχρωμοι και λευκοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε πάρκα που απέκλειαν την κυκλοφορία στους μαύρους. Ο Τύπος των έγχρωμων ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είχε πατάξει τις προκαταλήψεις.
Αθήνα - Πρωτομαγιά 1944 – Η εκτέλεση των «200»
Η χώρα μας γνώρισε πολλές «ματωμένες» Πρωτομαγιές. Ωστόσο σήμερα (1/5/2014) συμπληρώνονται 70 χρόνια από την πιο αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα.
Στην κατεχόμενη Αθήνα, 200 κομμουνιστές αιχμάλωτοι, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί ως αντίποινα για το θάνατο ενός γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944. Στην πλειοψηφία τους -περίπου170- ήταν πρώην κρατούμενοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία που οι αρχές τους παρέδωσαν με πρωτόκολλο παράδσης στους Iταλούς κατακτητές μετά την πτώση του μετώπου. Mετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών, το Σεπτέμβριο του 1943, οι Γερμανοί τους μετέφεραν στο Xαϊδάρι. Oι υπόλοιποι ήταν εξόριστοι από την Aνάφη.
Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για την σημερινή ημέρα...