Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Εκλογική «έκπληξη» Σαμαρά: Διώχνει την τρόικα, γλιτώνει το νέο δάνειο

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη
Σενάριο εντυπωσιασμού φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει και ακολουθούν στην κυβέρνηση ετοιμάζοντας έξοδο στις αγορές πριν τις Ευρωεκλογές και αμέσως μετά την πρώιμη συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό και τη διαχείριση του χρέους στην Ευρωζώνη. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας ακολουθούν πολιτική χαμηλών τόνων, αφήνοντας τα… «στοιχεία να μιλήσουν» όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Επιλέγοντας την τακτική του αιφνιδιασμού ο πρωθυπουργός κινείται έντονα στο παρασκήνιο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να διαμορφώσει κυρίως πολιτικές ισορροπίες που θα διασφαλίσουν την επιβίωση της κυβέρνησης και θα δώσουν «ανάσες».
Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ θα αποδεχθούν τη λύση της χαλάρωσης των όρων της εποπτείας που θα τεθεί ως εκβιαστικό δίλλημμα από την ελληνική κυβέρνηση παραμονές των ευρωεκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στρατηγική ανάδειξης «αστρονομικού» πλεονάσματος το οποίο θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο: 
Αφενός θα αποτελέσει «μαξιλάρι για τις αστοχίες του προγράμματος και τις αποφάσεις του ΣτΕ 
Θα αποτελέσει πρόκριμα για το άνοιγμα της συζήτησης για τη διαχείριση του Δημοσίου χρέους,
Θα αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση του πακέτου κοινωνικών παροχών, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τα μέσα Απριλίου,
Και θα αποτελέσει το κεντρικό προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές, 
Τουλάχιστον σύμφωνα με τους πολιτικούς και οικονομικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τοποθετήσεις του Γιάννη Στουρνάρα και του Αντώνη Σαμαρά οικοδομούν εκ νέου τη γραμμή της μη-ανάγκης νέου δανείου για την Ελλάδα ώστε να κλείσει η συζήτηση για νέο Μνημόνιο.
Συνεπώς η κυβερνητική στρατηγική όπως αυτή σκιαγραφείται από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών και από ενέργειες στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα συνοψίζεται στα εξής: 
-Παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος (το υπολογίζουν ήδη πάνω από το στόχο των 812 εκατ., χωρίς τα ομόλογα ΑNFA)
- Διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους μόνο στη βάση μείωσης επιτοκίων και αναδιάρθρωσης των καταβολών τοκοχρεολυσίων (δηλώσεις Στουρνάρα, Σαμαρά και Βενιζέλου)
- Έξοδος στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές (κατ επανάληψη δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα)
- Αποχώρηση της τρόικας (όπως έχει δηλώσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι η τελευταία αξιολόγηση)

Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας για την περίοδο 2014 - 2015 έχει ένα κενό της τάξης των 13-14 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από δύο παράγοντες. Πρώτον, τον Δεκέμβριο του 2012, που εκτελέστηκε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, απαιτήθηκαν 11 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα άντλησε εκτάκτως από το πακέτο των δανείων που της είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. Δεύτερον, από διαφαινόμενες αποκλίσεις στους εισπρακτικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Όταν η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα 11 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων της, η Ευρωζώνη είχε υποσχεθεί να καλύψει το εν λόγω κενό όταν αυτό απαιτηθεί.

Ο κ. Σαμαράς, έχει ήδη δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν στο πλαίσιο του ελέγχου, ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωζώνη να τηρήσει τη δέσμευσή της αξιοποιώντας λύσεις που δεν περιλαμβάνουν νέο πακέτο δανείων. Δηλαδή:

1. Αναχρηματοδότηση αντί εξόφλησης των ομολόγων Αλογοσκούφη που είχαν διατεθεί το 2009 στις τράπεζες στο πλαίσιο της στήριξής τους. Τα ομόλογα αυτά είναι αξίας 4,4 δισ. ευρώ και στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

2. Μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που αγόρασε το Ευρωσύστημα προτού ξεσπάσει η κρίση (ANFA’s) ύψους 5,6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013 - 2015. Η Ευρωζώνη είχε λάβει τη σχετική απόφαση, αλλά η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες απέκλεισαν το μέτρο αυτό, με το επιχείρημα ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση.

3. Κατά περίπτωση χρήση μιας πιστωτικής γραμμής από τον ESM. Δηλαδή, να βρεθεί μία φόρμα συνεργασίας με τον ESM, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί αρκετούς τρόπους για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η πιστωτική γραμμή από τον ESM, αλλά για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χώρα να έχει αποδείξει ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
http://www.sofokleousin.gr