Έχουν διχάσει οι αλλαγές στον τρόπο και την τιμή πώλησης του χωμιού που έπεσαν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Αφού από τη μία πλευρά θεωρούνται ανώδυνες και δίκαιες, αφού θα πληρώνεις ότι ακριβώς παίρνεις, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο και διαφιλονικούμενες επειδή για πολλούς η συγκεκριμένη απελευθέρωση της αγοράς θεωρείται μια ακόμη «μνημονιακή» εμμονή. Την ίδια στιγμή ο Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι από τις συνολικές παρεμβάσεις στον τομέα του άρτου θα προκύψει αποκλιμάκωση τιμών έως και 20%.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως στην πράξη τουλάχιστον όσον αφορά την «πώληση με το ζύγι»;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η εικόνα της αγοράς του ψωμιού σε έξι αρτοπωλεία στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας είναι μεικτή.
Κάποιοι επαγγελματίες έχουν τοποθετήσει στις προθήκες τους πινακίδες με αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων του προϊόντος, (είδος, βάρος, τιμή μονάδος, αναγωγή στην τιμή κιλού) και μάλιστα η τιμή της πωλούμενης φραντζόλας ήταν χαμηλότερη αυτής που θα προέκυπτε εάν η ίδια φραντζόλα πωλείτο με το ζύγι
- Προζυμένιο 350 γρ. (στην πραγματικότητα ζυγίζει 370 γρ.)
- Τώρα κοστίζει 0,90 λεπτά
- με το ζύγι θα κοστίζει 0,94
- Καρυδόψωμο 350 γρ (στην πραγματικότητα ζυγίζει 380 γρ)
- Τώρα κοστίζει 1,95ευρώ
- με το ζύγι 2,10 ευρώ
- Λαδόψωμο 350 γρ (στην πραγματικότητα ζυγίζει 370 γρ.)
- Τώρα κοστίζει 0,90 λεπτα
- με το ζύγι θα κοστίζει 1 ευρώ
- Σικάλεως 500 γρ. (στην πραγματικότητα ζυγίζει 410 γρ)
- Τώρα κοστίζει 090 λεπτα
- με το ζύγι θα κοστίζει 0,75 λεπτά
- Πολύσπορο 500 γρ. (στην πραγματικότητα ζυγίζει 370 γρ)
- Τώρα κοστίζει 0,80 λέπτά
- Με το ζύγι 0,55 λεπτά
- Πολύσπορο δημητριακών 500 γρ (στην πραγματικότητα ζυγίζει 410 γρ)
- Τώρα κοστίζει 1,10
- Με το ζύγι θα κοστίζει 0,90 λεπτά
http://www.koolnews.gr

