Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

«Η κυβέρνηση έσπασε όλα τα ντροπιαστικά ρεκόρ στην ανεργία»

Στρατούλης: Λύση στο πρόβλημα η αναπτυξιακή οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Σε απαρίθμηση των θλιβερών ρεκόρ που σπάει η χώρα μας στο θέμα της ανεργίας, προχώρησε στη βουλή ο Δημήτρης Στρατούλης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έσπασε όλα τα ντροπιαστικά ρεκόρ στην ανεργία των νέων». Τις ευθύνες για το σοβαρό πρόβλημα απέδωσε στις μνημονιακές πολιτικές που όπως είπε εφαρμόζει η κυβέρνηση.

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει σπάσει επτά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ στο ζήτημα της ανεργίας και της ανεργίας των νέων, ενώ πάει και για ακόμα περισσότερα. Ωστόσο, πρόκειται για ντροπιαστικά και εξευτελιστικά ρεκόρ για τη χώρα μας, τα οποία αποτελούν ντροπή και για τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και για την τρόικα», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Κατόπιν προχώρησε στην απαρίθμηση των θλιβερών ρεκόρ: «Πρώτο ρεκόρ. Είμαστε ως χώρα πρώτοι στην Ευρώπη στο γενικό ποσοστό της ανεργίας, το οποίο κάθε μήνα είναι όλο και μεγαλύτερο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 27,8%».

Όσο για το δεύτερο ρεκόρ, «αφορά την ανεργία των νέων μέχρι είκοσι πέντε ετών. Η ανεργία στους νέους κυμαίνεται στο 58%, στο 60%, στο 66%, στο 70%. Συνήθως και κάθε μήνα οι έξι ή οι επτά στους δέκα νέους είναι άνεργοι. Είμαστε ως χώρα πρώτοι στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων και από τους πρώτους στον κόσμο».

«Τρίτο ντροπιαστικό ρεκόρ αφορά τα επιδόματα ανεργίας. Δεν έφτανε που οι μνημονιακές πολιτικές έσπειραν τόση ανεργία στη χώρα μας, έπρεπε οι μνημονιακές κυβερνήσεις να βάλουν χέρι -και να συνεχίσει και η δική σας- ακόμα και στο ελάχιστο επίδομα ανεργίας; Το επίδομα ανεργίας ήταν 461 ευρώ το μήνα και το μειώσατε σε 361 ευρώ το μήνα –στο 55% του ήδη μειωμένου κατώτερου μισθού- και το παίρνει μόνο το 14%-17% όχι των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, αλλά των πραγματικών ανέργων που δίνει η Εθνική Στατιστική Αρχή», υπογράμμισε ο βουλευτής.

«Το τέταρτο ρεκόρ αφορά τους πόρους που διατίθενται για την απασχόληση και την ανεργία. Στην Ελλάδα κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,75% έως 0,9% του ΑΕΠ, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, του πλούτου που παράγεται στη χώρα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 2,7 φορές παραπάνω και σε χώρες του Βορρά -όπως η Δανία, της οποίας έχω πρόχειρο το παράδειγμα- φτάνει στο 5,7% του ΑΕΠ», εξήγησε.

Κατόπιν ο Δημήτρης Στρατούλης έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τους για «ρεκόρ ψεμάτων» και «δήθεν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης».

«Βγαίνετε και δηλώνετε κάθε φορά στις αρχές του μήνα, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ότι σταθεροποιήθηκε η ανεργία και πάει προς μείωση. Επί πέντε μήνες, τα θαύματα τα οποία εξαγγέλλετε με τον πρωθυπουργό δεν κρατούν κάθε φορά πάνω από τρεις ημέρες» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση.

Όσο για τις λύσεις στο πρόβλημα, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι είναι η «αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, που δεν την έχει η σημερινή κυβέρνηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την πολιτική και την εξαγγέλλει. Πρέπει να έχεις πολιτική οικονομικής ανάπτυξης, που σημαίνει ενίσχυση δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων -δραστική ενίσχυση- που σημαίνει επίσης ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα με δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, αλλά και σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναπτυχθεί η χώρα. Σημαίνει αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων, του κατώτερου μισθού -που ήταν στα 751 ευρώ- των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σημαίνει τέτοια πράγματα για να αναζωογονηθεί η οικονομία και για να δημιουργήσει κλίμα ανάπτυξης», υπογράμμισε.