Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο Κάρας κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου


Του Στέλιου Κούλογλου
Με  συμβολικό τρόπο ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές του Μαίου, μετά τις διιστάμενες δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών που ήρθαν για να ερευνήσουν την τρόικα και τα μνημόνια στην Ελλάδα: Αυστριακός “μερκελιστής” ο ένας, αριστερός σοσιαλιστής και Γάλλος ο άλλος.
Την ίδια στιγμή, σε μια ομιλία εφ’ όλης της ύλης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Α. Σαμαράςξεδίπλωσε την εκλογική του στρατηγική : ακραία πόλωση, με στόχο την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων που έχουν πάρει αποστάσεις από την ΝΔ.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε 16 φορές την λέξη ΣΥΡΙΖΑ και 8 την λέξη αντιπολίτευση, αναφερόμενος ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔδείχνει να σηκώνει το γάντι που της πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, της μετατροπής των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα ανάμεσα στην δική της πολιτική και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.  Προφανώς δεν ελπίζει ότι μπορεί να καταλάβει την πρώτη θέση, αλλά να έρθει με μικρή διαφορά στη δεύτερη ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι: "Το πιο κρίσιμο σήμερα δεν είναι, λοιπόν, οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ούτε οι ευρωεκλογές", τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σαμαράς. "Για μας το πιο κρίσιμο είναι ότι φέτος κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα να βγούμε από την κρίση και το Μνημόνιο".
Αυτή η τελευταία φράση συνοψίζει και το βασικό  δίλημμα που πρόκειται να θέσει η ΝΔ στους ψηφοφόρους. Αν δηλαδή θα δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στην  κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το “πρώτο βήμα” ή θα ριψοκινδυνεύσουν ψηφίζοντας το κόμμα του “περιθωρίου” εν μέσω διεθνούς αναταραχής: "Κανείς – και πρώτα οι Έλληνες – δεν θα διακινδύνευαν να τινάξουν στον αέρα την πιο σταθερή χώρα της περιοχής και μάλιστα τώρα που η κρίση στην Ελλάδα σιγά-σιγά ξεπερνιέται".
Ο πρωθυπουργός σκοπεύει επίσης να μοιράσει προεκλογικά, αν φυσικά το Βερολίνο και η τρόικα το επιτρέψουν, μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του επειδή τον πρόλαβε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στους μισθούς των ένστολων, την σημασία της οποίας προσπάθησε να υποβαθμίσει: "Η απόφαση, που ακούστηκε ότι υπάρχει, εγώ δεν την έχω δει, κανείς δεν την έχει διαβάσει, δεν υπάρχει, διαρροή ήταν". Εχει πάρει επίσης την υπόσχεση ότι ο B.Πούτινθα εξετάσει το αίτημα του για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Αν πράγματι ο Ρώσσος πρόεδρος συναινέσει, θα παρουσιάσει την εξέλιξη ως απόδειξη της επαναφοράς της Ελλάδας στην διεθνή σκηνή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Σαμαράς, σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογης σημασίας ομιλίες του, όχι μόνο δεν άσκησε κριτική στην Χρυσή Αυγή αλλά ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτήν. Το επιτελείο του Μαξίμου περιμένει να δει αν η “τακτική Φαρμοκονήσι”, όπως εκφράστηκε από την  μεταχείριση των μεταναστών αλλά και την χθεσινή, αδικαιολόγητα βίαια αντιμετώπιση των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τους πνιγμούς, θα αποδώσει δημοσκοπικά κερδίζοντας ψηφοφόρους από τους νεοναζί.
Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που οι δύο ευρωβουλευτές, οι οποίοι ερευνούν για τα μνημόνια και την τρόικα στον ευρωπαϊκό Νότο, κατέφθασαν στην Αθήνα και άρχισαν να κάνουν δηλώσεις διαφωνώντας δημοσίως. Ο κ. Κάρας ανήκει στο Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα που τελεί υπό καθοδήγηση της Μέρκελ, ενώ ο Λ. Χ.Νγκογκ στην αριστερή πτέρυγα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Ηδη σε συνέντευξη του πριν φθάσει στην Αθήνα, είχε ασκήσει σφοδρή κριτική τόσο στην τρόικα όσο και στη Α.Μέρκελ και είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, διαφορετικά «οι Ελληνες θα υποφέρουν για πολλά χρόνια ακόμα». Χθες βράδυ, το δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε το ενδιαφέρον αυτής της πτέρυγας των Γάλλων Σοσιαλιστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Κάρας ήταν ακόμη λιγότερο διπλωματικός, υιοθετώντας πλήρως την κριτική Σαμαρά για την απουσία θετικών προτάσεων από τον Α. Τσίπρα, έστω και αν αναγκάστηκε να “τα γυρίσει” όταν ο συνάδελφος του Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ εμφανίστηκε κραδαίνοντας τον φάκελο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η παρέμβαση Κάρας να ήταν ασυνήθιστα άγαρμπη, δείχνει όμως την συμβολική σημασία που έχει πάρει για όλη την Ευρώπη η τύχη του “πειραματόζωου Ελλάδα” για την κυρία Μέρκελ και του πειράματος ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή αριστερά.

posted by: http://tvxs.gr