Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ο φόβος τρώει τα έρμα

Τάσος Τσακίρογλου
 
Φόβος, φόβος, φόβος. Σ' αυτό το ταυτολογικό τρίπτυχο συνεχίζει να ποντάρει όλα της τα λεφτά η κυβέρνηση, σε μιαν τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια να διασωθεί μέσω της προεδρικής εκλογής, την οποία χρησιμοποιεί για να παρατείνει ένα καταστροφικό για τη χώρα βίο και πολιτεία.
Σύμφωνα με τους πρωθυπουργικούς (και όχι μόνο) ισχυρισμούς, μπροστά μας, σε περίπτωση που ο Σταύρος Δήμας δεν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχει εθνικός κίνδυνος, εθνική περιπέτεια και στο βάθος η έξωσή μας από την ευρωζώνη και ο εξοβελισμός μας στο πυρ το εξώτερον.
Οι απειλές αυτές οπωσδήποτε προκαλούν φόβο στο μέσο πολίτη και αβεβαιότητα στην κοινωνία, η οποία ήδη στροβιλίζεται στη δίνη μιας κρίσης που διαλύει τις παλιές σχέσεις, αποδομεί κάθε τι σταθερό και υπονομεύει το αίσθημα ασφάλειας του καθενός μας.
Στην πραγματικότητα βέβαια οι κύριοι Σαμαράς - Βενιζέλος μεταπλάθουν σε φόβους για τους πολίτες όλα όσα προκαλούν φόβο στους ίδιους και στο σύστημα με το οποίο είναι ταυτισμένοι και υπηρετούν. Ποιοι είναι αυτοί οι φόβοι;
  • Ο φόβος ότι θα απομακρυνθούν από μια εξουσία την οποία νέμονται για δεκαετίες τα κόμματά τους και της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.
  • Ο φόβος ότι ίσως κληθούν κάποτε να απολογηθούν για όσα δεινά προκάλεσαν στον τόπο και στους ανθρώπους του. Για τον πόνο, τη στέρηση, τη βία και τη θλίψη που πρόσφεραν απλόχερα στην πλειονότητα των πολιτών για να εξασφαλίσουν προνόμια - υλικά και άλλα - στους κολλητούς, στους ισχυρούς και στους ημετέρους.
  • Ο φόβος ότι στην ιστορία θα καταγραφούν με ηροστράτεια δόξα, δηλαδή λόγω της καταστροφής που προκάλεσαν.
Οδεύουν, έτσι, στην τρίτη ψηφοφορία και -κατά πάσα πιθανότητα- σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, δηλαδή στη λαϊκή ετυμηγορία, απειλώντας, εκφοβίζοντας, εκβιάζοντας και προκαλώντας. Και, κυρίως, διαστρέφοντας το νόημα και την ουσία των λέξεων και των εννοιών: οι εκλογές είναι εθνική περιπέτεια, η εθνική αξιοπρέπεια είναι επικίνδυνη, οι «άλλοι» είναι τυχοδιώκτες, οι δανειστές είναι φίλοι μας.
Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε μια τέτοια συμπεριφορά είναι να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα, γιατί αλλιώς εκείνοι θα κάνουν πραγματικότητα τους φόβους μας.

efsyn.gr