Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Το σενάριο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Πως ο Κουβέλης θέλει να «τελειώσει» τον Βενιζέλο… και στο βάθος Παπανδρέου!
Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ήδη το βλέμμα τους στραμμένο στην επαύριο των εκλογών.
Αυτό που τρέμουν στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ένα, γνωστό και καταγεγραμμένο: το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να θέσει ορθάνοιχτα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας στην περίπτωση που το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε πρόσφατα ότι σε μία τέτοια εξέλιξη θα τεθεί θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη να καλλιεργούν στο μυαλό τους τις εναλλακτικές που έχουν στην διάθεσή τους στην περίπτωση που την επομένη των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί πολιτικά ανεπαρκές να στηρίξει την κυβερνητική συμμαχία.
 Γι' αυτό και επιστρατεύουν το σενάριο της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ο Κουβέλης θα αποδεχτεί άνευ όρων μία τέτοια πρόταση. Το παιχνίδι που θα γίνει στο παρασκήνιο σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ χοντρό και ένα πρόσωπο θα είναι το τελικό "θύμα", όπως όλα δείχνουν: ο Βενιζέλος.
Οι δηλώσεις Κουβέλη, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ υπό την παρουσία ηγεσία του για την δημιουργία της μεγάλης Κεντροαριστεράς, δίνουν τον τόνο των όσων θα επακολουθήσουν.
Ο Κουβέλης έχει "άχτι" τον Βενιζέλο από την εποχή που συνεργάστηκαν υπό την κοινή κυβερνητική ομπρέλα, καθώς θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιζε ύπουλο παιχνίδι με τον Σαμαρά πίσω από τις πλάτες της ΔΗΜΑΡ.
arxigoi
Γι' αυτό και την επομένη των Ευρωεκλογών, ένας όρος που προτίθεται να θέσει ο Κουβέλης για την επιστροφή του στην κυβέρνηση είναι η αποχώρηση του Βενιζέλου ως κυβερνητικού εταίρου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Κουβέλης ξέρει ότι στην περίπτωση του Σαμαρά δεν μπορεί να πετύχει την επανάληψη του έργου του μεταβατικού Πρωθυπουργού που παίχτηκε το 2011.
Γι' αυτό και στοχεύει πλέον ενάντια στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό αφενός να διεμβολίσει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου για να υπηρετήσει έναν ακόμα... πιο απόκρυφο λόγο: είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η πρόσφατη κοινή εμφάνιση Κουβέλη- Παπανδρέου δεν περιορίζεται στην απόπειρα της ΔΗΜΑΡ να ενισχύσει την εκλογική της επιρροή στους Παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους.
Η μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών υποκινείται από την κοινή επιδίωξη και των δύο, που δεν είναι άλλη από το "να τελειώσουν τον Βενιζέλο". Το βέτο που έθεσε ο Κουβέλης για τον Βενιζέλο στο εγχείρημα της ενότητας της Κεντροαριστεράς, είναι μόνο η αρχή.
Το ίδιο βέτο θα θέσει και για το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να στριμώξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να τον φέρει σε αδιέξοδο και τελικά στην παραίτηση.
 Αυτό το σενάριο ευνοεί και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος φιλοδοξεί να αναλάβει ξανά καθοριστικό ρόλο στο κόμμα. Γι' αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι ο Βενιζέλος, υποπτευόμενος το παιχνίδι του Κουβέλη, πιέζει πολύ έντονα τον Σαμαρά να τον βοηθήσει να κάνει την ηρωϊκή του έξοδο με τρόπο που θα του διασφαλίζει το εχέγγυο της πολιτικής ασφάλειας για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό θα διασφαλιζόταν φερ' ειπείν με την ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου, που διακαώς φέρεται να επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος.
Το βέβαιο είναι ότι στους μήνες που έπονται μέχρι τον Οκτώβρη θα δούμε πολλά τέτοια πολιτικά δολοπλόκα σενάρια να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας...

http://www.newsbomb.gr